Dobro je znati

Imamo poseban pozdrav

Imamo posebnu talijansku izreku koju koristimo za međusobno pozdravljanje u Damanhuru: con te (ako se pozdravlja jedna osoba) i con voi (ako se pozdravlja više osoba). To je naš način na koji kažemo “S tobom sam”. Slobodno koristite ovaj pozdrav kada ste u Damanhuru.

Damjl je zatvoren svakog ponedjeljka navečer

Svaki ponedjeljak navečer od 19 sati zatvaraju se za javnost središnji dio Damjla i kafić Somachandra. Trgovina mješovitom robom Tentaty i kafić Arielvo, koji se nalaze u Damanhur Crei, također se zatvaraju jer u to vrijeme svi građani Damanhura sudjeluju na tjednoj meditaciji. Ako nemate automobil, večeru ponedjeljkom navečer najbolje je planirati u kući-nucleusu gdje ste ugošćeni, a ako imate prevozno sredstvo možete otići izvan Damanhura.

U zajednici uvijek ima događanja. Pridružite nam se!

Damanhur organizira specijalne događaje kroz cijelu godinu i dok ste ovdje vjerojatno ćete vidjeti jedan ili više njih, poput Midnight Action (ponoćna akcija) za Novu Godinu, Pet Velikih Rituala, Fotografiranje Naroda, Damanhurska Nova Godina i mjesečni ritual za vrijeme punog mjeseca, Ritual Oracolo. Pozivamo Vas da sudjelujete u ovim događajima i okusite dio života u zajednici u Damanhuru. Prijava je obavezna.

Molimo da poštujete aktivnosti i običaje naše zajednice

Damanhur je duhovna zajednica te kao takva ima razne aktivnosti, rituale i događaje koji vam na prvi pogled možda nisu razumljivi. Na primjer, možda ćete sresti osobu koja neće odgovoriti ako je oslovite. Molimo vas da se ne uvrijedite ili uplašite: moguće je da je ta osoba “u tišini”. Isto tako, ako čujete da zvono zvoni tri puta zaredom u vrijeme zalaska sunca u Damjlu, zamijetit ćete da tada svi stanu u tišini, čak i ako ste usred razgovora! Dok zvono zvoni, Damanhurci šalju poruke ljubavi i solidarnosti cijelom čovječanstvu. Možda ćete i vi to htjeti napraviti, ako želite!

Prihvatite naše nedostatke

Molimo vas da zapamtite da Damanhur nije muzej, odmaralište, toplice ili neka druga komercijalna djelatnost. Mi smo u prvom redu zajednica gdje građani žive, rade, igraju se i eksperimentiraju. Iz tog razloga nije sve savršeno. Mi smo „živući laboratorij“ u konstantnom radu i napretku. To je dio ljepote Damanhura.

Vođeni obilasci na talijanskom jeziku nude se svake nedjelje

Svake nedjelje popodne Damjl je za javnost otvoren besplatno, a po sniženoj cijeni posjetioci mogu sudjelovati u obilasku četiriju, od osam, dvorana Hrama Čovječanstva s vodičem na talijanskom jeziku. Rezervacije nisu potrebne za obilazak Damjla, ali za vođeni posjet Hramu pred-rezervacija je obavezna. Kliknite ovdje za datum i vrijeme.

Pozdravljamo naše “Stablo pozdrava”

Na raznim mjestima po Damanhurskom teritoriju naći ćete “stablo pozdrava”, uglavnom na lako dostupnom mjestu, primjerice u dvorištu blizu glavnog ulaza u kuću ili zgradu. Kad se kroči na teritorij uobičajeno je stati i “pozdraviti” živa bića koja tamo žive: biljke i duhove prirode. U znak pozdrava čelom se dodirne deblo stabla zahvaljujući na brojnim čudesnim oblicima života kojima smo okruženi. Na nekim damanhurskim lokacijama izabran je neki središnje položen kamen umjesto stabla. Preporučujemo vam da s ljubaznošću prihvatite tu gestu. To je divna praksa poštovanja prema ekosustavu kojemu pripadamo.

Običaj je da u nekom trenutku našeg duhovnog puta izaberemo životinjsko i biljno ime

Damanhurci odlučuju osvojiti životinjsko ime, na primjer kada postanu građani ili kada se više povežu sa zajednicom na druge načine. Običaj prisvajanja novog imena simbol je duboke transformacije kroz koju osoba prolazi na duhovnom putu i služi za buduće osnaživanje povezanosti s prirodnim svijetom. Građani Damanhura uvijek imaju pravo glasa u odabiru novog imena; ovim činom definiraju novu fazu u svojim životima i neku vrstu ponovnog rođenja.

Izabrati ime proces je cijele zajednice u Damanhuru, vrsta igre u kojoj osoba odlučno “osvaja” svoje ime, ne "odabire" ga pasivno. Životinjska imena ili imena mitskih bića izabiru se prva, da bi se uspostavila veza s prirodom i s drugim živim bićima s kojima se mogu lako identificirati. Kasnije se može tražiti ime biljke, kao drugo ime. Otkrili smo da je zabavno i smiješno nositi ovakva imena! Da bi stvari radili ozbiljno, sebe ne smijemo uzimati preozbiljno, kaže se u Damanhuru.

Što predstavljaju šareno obojani labirinti koje vidim po Damanhuru?

Labirinti u Damanhuru su putevi unutar prirode koji su označeni kamenjem. Hodanje kroz te puteve pomaže u razvijanju dubljeg kontakta s energijama zemlje koji, zauzvrat, povećavaju i aktiviraju energije osobe koja njima hoda. Doživjeti snagu i misterij labirinta je jednostavno; slijedite put u jednom tempu, dopuštajući sebi da vas vodi instinkt. Ako želite, možete “ući” u labirint s konkretnim pitanjem ili situacijom u koju želite uvid. Kružeći labirintom doživjet ćete širu percepciju svog problema, pa čak i izravne odgovore i inspiraciju.

Labirinti se nalaze uglavnom u Damjlu i u Hramu Svete šume. Slobodno hodate onima u Damjlu nakon vođenog obilaska ili u bilo kojem trenutku za vrijeme posjeta. Ovi originalni damanhurski labirinti fokusirani su na specifične efekte: povećavaju optimizam, stimuliraju snove, potiču probavu, pomažu u memoriji. Labirinti u Hramu Svete Šume uvijaju se i isprepliću sa svijetom biljaka prateći konture zemlje. Ovi labirinti olakšavaju duboku povezanost između nas i prirode i imaju specifične funkcije, poput umjetnosti, zdravlja, glazbe, snova, plesa. Za hodanje kroz labirinte u Svetoj šumi treba dodatni posjet ili rezervacija.