Što treba znati

Kad ste u posjetu Damanhuru željeli bismo da se doista osjećate kao kod kuće. Mi se nastojimo pobrinuti za vaš komfor, potrebe, zahtjeve i želje kako biste mogli slobodno uroniti u duboka iskustva i maksimalno iskoristiti svoj boravak ovdje. Ako imate pitanja koja ovdje nisu navedena, molimo posjetite naše stranice Dobro je znati Pitanja i odgovori i Planirajte svoj boravak.

Prije nego stignete

Što ponijeti:

Rezervaciju. Prije dolaska u Damanhur potrebno je napraviti rezervaciju.

Putne dokumente. Damanhur je dio Italije i podliježe njenim zakonima. Ako dolazite iz Europe, dovoljna je osobna iskaznica. Ako dolazite iz bilo koje zemlje izvan Europe trebat će vam putovnica. Za one koji dolaze u Damanhur na dulje vrijeme (na primjer zbog sudjelovanja u našem programu Lab of Life) potrebno je znati pravila za zemlje izvan Europske Unije (EU) i na vrijeme priskrbiti važeće vize i dokumente. Obično je lako dobiti tromjesečnu turističku vizu ako niste EU građanin. Želite li ostati dulje od tri mjeseca i niste EU građanin, trebat će vam odgovarajuća viza ili zelena karta.

Odjeću. Damanhur je smješten podno talijanskih Alpa i uobičajeno je da se vrijeme brzo mijenja. Savjetujemo da dođete pripremljeni i za hladno i za toplo vrijeme. Nemamo nikakav zahtjev u vezi oblačenja, osim da bude "udobno". Preporučuje se odjeća u slojevima, lagana zaštita od kiše i cipele za planinarenje obližnjim putevima. Temperature variraju od 15 do 33°C ljeti, a zimi od 0 do 5°C. Da biste vidjeli aktualnu vremensku prognozu potražite pod okolnim gradovima Vidracco ili Baldisssero Canavese.

Djecu. U Damanhuru su dobrodošli gosti svake dobi. U Damanhuru nema servisa za čuvanje djece pa je potrebno da roditelji cijelo vrijeme vode brigu o njima. Kad putujete s malom djecom, uzmite u obzir da je dobna granica za ulazak u Hramove Čovječanstva 9 godina. Djeca u dobi od 9 do 12 godina ne plaćaju ulaz u Hramove; za dob od 13 - 16 godina nudimo 50% obiteljskog popusta.

Elektroniku. Slobodno ponesite vaše mobitele i ostale potrepštine, poput sata s alarmom ili sušila za kosu. U Italiji se koristi struja od 220 V (SAD koristi 110 V). Ako imate električni aparat s američkom utičnicom trebat će vam poseban adapter za talijanske utičnice. Ako vaš aparat ne može koristiti dvostruku voltažu, trebat će vam također i konverter snage ili transformator. Oni se mogu nabaviti u svakoj trgovini potrepštinama i na većini aerodroma.

Mobitele i osobno računalo. Napominjemo da naše sobe za goste nemaju telefon ni bežični Internet. Trebate donijeti svoje računalo i prenosivi wi-fi aparat kako biste telefonirali ili imali online u vlastitoj sobi. Pristup internetu je moguć u Damjlu i Damanhur Crei. Trebat će vam vlastito računalo, ali se možete prijaviti kao gost na naš bežični korisnički račun na te dvije lokacije.

Osobne stvari. Za vašu udobnost ponesite toaletne potrepštine (uključujući zaštitu od sunca), sunčane naočale, lijekove, čepiće za uši (ako dijelite sobu s drugima) i veću bocu za vodu koju možete puniti svježom izvorskom vodom za 0.05 eura ispred Damanhur Cree. Toaletne potrepštine se također mogu nabaviti u Tentatyju, prodavaonici u Damanhur Crei.

Novac. Damanhur prihvaća gotovinu i kreditne kartice (američki čekovi se ne primaju u Italiji). Preporučamo ponijeti manju svotu u gotovini (jedan bankomat nalazi se u Damjlu). Damanhur ima vlastitu valutu "Credito", koja je po vrijednosti jednaka euru. (korištenje credita nije obavezno). Aparati za mijenjanje valute (samo euro u credite) smješteni su u Damjlu i Damanhur Crei. Sve trgovine u Crei imaju oznake koje indiciraju prihvaćeni oblik plaćanja.

Što treba ostaviti kod kuće

Kućne ljubimce. Budući da je cilj putovanja Damanhur, ali i zajednica, ne proporučamo dovođenje kućnih ljubimaca. Mi svakako volimo životinje, ali se pokazalo da dovođenje ljubimaca izvana može biti stresno za naše ostale dvonožne i četveronožne goste i stanovnike. Neki ljubimci su dozvoljeni u nekim gostinjskim sobama uz dodatnu naplatu, ali na mnogim drugim mjestima to nije moguće. Životinje moraju biti na uzici i pod kontrolom vlasnika cijelo vrijeme. Životinjama je strogo zabranjen ulazak u Hramove. Službeni psi mogu boraviti na većini damanhurskih prostora; ako ste slabovidni i želite posjetiti Hramove, molimo vas da se informirate u Welcome Officeu.

Pušenje. Pušenje je prema damanhurskom Ustavu zabranjeno unutar svih damanhurskih teritorija, uključujući vanjski prostor. To pravilo postoji od 1975. godine, kada su osnivači to odabrali kao vježbu samodiscipline i pažnje ne samo prema sebi već i prema drugima i prirodnom okolišu - posebno prema svijetu biljaka i duhova prirode. To pravilo se odnosi na sve, pa tako i sve goste.

Vrijedne stvari. Iako je Damanhur sigurno mjesto, ne preporučamo donositi skupocjene predmete. Kod nas nema sefova ili mogućnosti osiguranja vrijednosnica i ne možemo garantirati njihovu sigurnost.

Kad stignete

Prijava. Kad stignete u Damanhur, prijavite se u Welcome Officeu. Ako ste smješteni na teritoriju možete ući u svoju sobu bilo kada prije 17h i podići svoje ključeve u Welcome Officeu. Vrijeme za odjavu je do 11h. Ići ćete na vođeni obilazak po teritoriju, kako biste znali gdje se što nalazi. Kasnije uzmite vremena da ležerno istražite središnje prostore u Damjlu. Napominjemo da su neka područja striktno rezervirana za građane, to će vam biti objašnjeno tijekom vođenog razgledavanja.

Bedž za goste. Prilikom prijave dobit ćete bedž za goste. Molimo da ga nosite tijekom vašeg boravka. To je zbog toga da bi vas ostali mogli prepoznati kao posjetioca; biti ćete toplo primljeni od svih koje sretnete.

Auto. Preporučamo da imate vozilo kako bi imali lakši pristup različitim damanhurskim teritorijima koji se prostiru na više od 10 km u dolini Valchiusella. Većina područja izvan Damjla nije pristupačna pješice zbog udaljenosti i terena. Parking je osiguran u Damjlu i Crei.

Transport. Ako nemate vozilo, svejedno ćete moći doći do središnjih područja koristeći tzv. "sinkronu vožnju". (mislite o tome kao autostopu s najprijateljskijim vozačima koje možete zamisliti). Potražite oznaku na glavnom ulazu u Damjlu i kod ulaza u Creu koja pokazuje gdje treba stati za sinkronu vožnju. Jednostavno pričekajte na tom mjestu i uskoro će netko stati i pitati "Trebate li prijevoz". Ako vam treba pomoć možete se obratiti na ulazu u Damjl (Segreteria) ili recepciji u Damanhur Crei.

Telefon i internet. Besplatna bežična internetska veza dostupna je u Damanhur Crei i kafiću Somachandra u Damjlu. Napominjemo da u našim gostinjskim sobama nema telefona ili pristupa bežičnom internetu. Morate donijeti svoje vlastito računalo i prijenosni wi-fi uređaj ili mobilni hotspot. Za telefonske pozive hitne prirode možete se javiti na recepciju u Damanhur Crei.

Namirnice i toaletne potrepštine. U Damanhur Crei ćete naći ugodni kafić, restoran s organskom hranom i malu prodavaonicu organskih proizvoda, gdje možete kupiti hranu, toaletne potrepštine i druge stvari za osobnu upotrebu. Dok ste u Crei, posjetite umjetnički studio, galeriju sa slikama, frizerski salon, zdravstvenu kliniku, usluge welnessa i druge uslužne tvrtke.

Prva pomoć. Osim stalnih ordinacija Crea Salute u Damanhur Crei, u Damanhuru postoji tim educiranih liječnika, medicinskih sestara i tim za hitne intervencije. Naša zajednica je povezana i s lokalnim bolnicama, ukoliko bude potrebno našim gostima. Ukoliko imate posebnu bolest koja može zatrebati hitnu intervenciju, molimo da s tim upoznate Welcome Office kako bismo vam u takvoj situaciji mogli najbolje pomoći.

Osobe s invaliditetom. Ako ste uvjetovani posebnim medicinskim ili fizičkim ograničenjima koja vam otežavaju kretanje ili puni užitak u nekoj aktivnosti, molimo da nas informirate o prirodi vašeg hendikepa kako bismo posjet mogli prilagoditi vašim potrebama. Budući da samo nekoliko gostinjskih kuća u Damanhuru ima mogućnost prihvatiti goste s fizičkim ograničenjima, molimo vas da umjesto online rezervacije nazovete ili direktno kontaktirate Welcome Office kako biste rezervirali mjesto. Neki od posjeta se mogu skratiti ili biti manje intenzivni, ovisno o vašim posebnim uvjetima. Mi preporučamo da putujete s pratiteljem koji vam može biti od pomoći u slučaju potrebe.

Označena i privatna područja:

Kamene spirale i labirinti. Nalaze se na cijelom teritoriju. Pozivamo vas da u slobodno vrijeme prođete one koji su u Damjlu; ostale možete proći samo uz vodiča ili instruktora. Molimo vas da slijedite upute koje su navedene na natpisima na ulazu u svaku spiralu.

Hramovi i mjesta za meditaciju. Dok hodaš Damjlom, naići ćeš na mjesta gdje možeš meditirati i ući u kontakt s četiri elementa: vatrom, vodom, zemljom i zrakom. Ta mjesta označena su specijalno obojenim natpisima. Vidjet ćeš, na primjer fontanu, kontakt za element vodu i Otvoreni Hram za element zrak. Pozivamo te da hodaš tim mjestima i da uživaš u njihovoj ljepoti; molimo te, međutim, da ne sjedaš i ne naslanjaš se na oltare jer su to aktivna ritualna mjesta.

Privatno šumsko područje. Boschetto della Coscienza (ili "Šumica svijesnosti") je šumsko područje na teritoriju Damjla koje je posvećeno duhovima prirode i elementima. Taj prostor rezerviran je isključivo za upotrebu građana i/ili inicijata. Molimo vas da poštujete to privatno područje.