Godt å vite

Vi hilser på en særlig måte

Vi bruker en italiensk talemåte når vi hilser hverandre i Damanhur: con te (hvis vi hilser på én person) og con voi (hvis det er flere enn en). Det er vår måte å si: "Jeg er med deg” på. Bruk gjerne denne måten å hilse på når du er i Damanhur.

Damjl er stengt mandag kveld

Alle mandagskvelder fra og med kl.19.00 er det sentrale området på Damjl stengt for publikum, kafeen Somachandra inkludert. Matforretningen Tentaty og baren Arielvo som begge ligger på Damanhur Crea, er også stengt. Dette skyldes det faktum at alle Damanhurs innbyggere deltar i ukentlig meditasjon på denne tiden. Derfor er det best å planlegge å spise på rommet på mandager hvis du ikke har bil, eller å dra ut av Damanhur for å spise hvis du har bil.

Fellesskapsarrangementer finner alltid sted. Bli med!

Damanhur huser mange spesielle begivenheter i løpet av et år, og mens du er her, vil du kanskje se at en eller flere av disse finner sted, så som Midnight Action på nyttårsaften, Et av de store ritualene, Bildet av Popolo, damanhuriansk nyttår eller det månedlige Orakel-ritualet ved fullmåne. Vi oppmuntrer deg til å ta del i disse feiringene og få en smak av fellesskapslivet i Damanhur. Det er nødvendig å melde seg på.

Vær vennlig å respektere vår praksis som samfunn

Damanhur er et spirituelt fellesskap, og som sådan har vi ulike former for praksis, ritualer og arrangementer som kanskje ikke er forståelige for deg ved første øyekast. Du kan for eksempel komme til å møte et menneske som ikke svarer når du snakker til ham eller henne. Vi ber deg om ikke å bli skuffet eller fornærmet! Det er mulig at den personen er "i stillhet”. Tilsvarende, hvis du hører en klokke kime tre ganger ved solnedgang på Damjl, så vil du se at alle stopper opp i stillhet så lenge det varer, også selv om dere var midt i en samtale! Mens klokkene ringer sender damanhurianere budskap om kjærlighet og solidaritet til hele menneskeheten. Du kan også gjør det, hvis du vil!

Omfavn vår manglende perfeksjon

Vær snill å huske at Damanhur ikke er et museum, et feriested eller en annen form for helkommersiell virksomhet. Vi er først og fremst et samfunn hvor innbyggerne bor, arbeider, leker og eksperimenterer. Og dermed er det ikke sikkert at alt er perfekt. Vi er “et levende laboratorium” og hele tiden “under arbeid”. Dette er en del av den skjønnheten som er Damanhur.

Omvisning på italiensk tilbys hver søndag

Hver søndag ettermiddag er Damjl åpent for publikum med gratis omvisning. Til en redusert pris kan besøkende også få omvisning i fire av de åtte salene i Menneskehetens templer med italiensk-talende guide. Du behøver ikke melde deg på Damjl-besøket, men en guidet tur i Templene, må reserveres på forhånd. KKlikk her for å velge dag og tid.

Vi hilser ved våre "hilsnings-trær"

På ulike steder innenfor damanhuriansk område vil du finne "hilsnings-trær” som gjerne befinner seg på et lett tilgjengelig sted som for eksempel i hagen ved hovedinngangen til et hjem eller en bygning. Idet man ankommer området er det vanlig å "hilse” de levende vesnene som bor sammen der; plantene og naturåndene. Dette blir gjort ved gesten å hvile pannen mot stammen på treet og takke for å være omgitt av så mange vidunderlige former for liv. På noen damanhurianske områder kan det være blitt valgt en sentralt plassert stein i stedet for et tre. Vi oppmuntrer deg til å følge denne hilsnings-skikken. Det er en nydelig praksis for å forbinde seg med det økosystemet vi tilhører.

Vi har det med å velge dyre- og plantenavn i løpet av vår spirituelle reise

Damanhurianere gjør det valget å anta et nytt navn på et visst tidspunkt, for eksempel etter å ha blitt innbygger eller ha blitt nært knyttet til fellesskapet vårt på andre måter. Denne praksisen med å ta et nytt navn, er symbolsk for den dype transformasjonen man går igjennom på en spirituell vei, og tjener til å styrke ens forbindelse ytterligere med naturen. Damanhurianske innbyggere er alltid med på å bestemme hva deres nye navn skal være, og med denne gjerningen definerer de en ny fase av livet sitt, en form for gjenfødsel.

Å velge navnet sitt er i Damanhur en prosess som angår hele fellesskapet, en slags lek, der den enkelte går inn for å "erobre” navnet sitt, ikke bare passivt "velge” det. Dyrenavn eller navn på mytiske vesener blir valgt som et første navn for å etablere forbindelsen med naturen, og mer spesifikt med en annen levende art som man slik lett kan definere. Senere kan man be om et plantenavn som man så blir tildelt som et navn nummer to. Vi synes det er morsomt å bære disse navnene. I Damanhur pleier vi å si at for å gjøre ting på alvor gjelder det å ikke ta seg selv for høytidelig.

Hva er de labyrintene i sterke farger som jeg ser mange steder i Damanhur?

Labyrintene i Damanhur er stier i naturen som er merket med steiner. Å gå på disse veiene hjelper til å utvikle en dyp kontakt med energiene i området, som i sin tur forsterker og aktiverer energien i den som går dem. Det er lett å erfare kraften og mysteriene i labyrintene; du følger ganske enkelt stien i en rolig rytme, og lar deg bli ledet av instinktet.

Hvis du har lyst kan du "gå inn” i labyrinten med et særlig spørsmål eller en situasjon som du vil forstå bedre. Mens du går i labyrinten kan du oppleve å få et bredere perspektiv på temaet ditt og også motta direkte svar og inspirasjon.

Labyrintene finnes hovedsaklig på Damjl og i Tempelet Den hellige skogen. På Damjl er du velkommen til å gå dem når som helst etter at du har fått omvisning her. Disse originale damanhurianske labyrintene fokuserer på særlige virkninger: å øke optimismen, stimulere drømmer, bedre fordøyelsen og hjelpe hukommelsen. Labyrintene i Tempelet Den hellige skogen vrir og snor seg gjennom plantelivet, idet de følger konturene i landskapet. Disse labyrintene hjelper til en dypere forbindelse mellom oss og naturen og har ulike funksjoner så som kunst, velvære, musikk, dørmmer, dans. Å gå labyrintene i Den hellige skogen krever et tilleggsbesøk eller reservasjon.